Reflux, a sokakat égető probléma

Mi is az a reflux?

A reflux manapság a szó szoros értelmében egy sokakat égető probléma. A gyomorégés, mellkasi fájdalom, esetleg puffadás sokak életét nehezíti meg. Amilyen gyakori probléma, annyi téves információ is kering róla.

Tisztázzuk is pontosan, hogy mi is az a reflux.

A reflux, azaz a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) esetében az alsó nyelőcsőzáróizom (LES) elégtelen működése következtében (a záróizom nem záródik kellően, túl hosszú ideig/ túl gyakran elernyed, a nyelőcső motilitása megváltozik) a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját és gyulladást idéz elő, ami a kellemetlen panaszokért lesz felelős.  

Tünetei sokfélék lehetnek:

– émelygés

– hányinger

– mellkasi fájdalom

– gyomorégés

– maró érzés a gyomorszáj körül

– savas, kellemetlen íz a szájban

– köhögés

Amit viszont sokan tévesen tudnak, hogy a reflux hátterében az antiperisztaltika, az alsó nyelőcső záróizom gyenge működése mellett döntő százalékban nem a túl sok, hanem pont, hogy a túl kevés gyomorsav áll!

Ha minden optimálisan működik, akkor az elfogyasztott szénhidrátok megfelelően lebomlanak glukózzá, felszívódnak a vékonybélben, mielőtt megindulna az erjesztés, gáztermelődés. A túl kevés gyomorsav esetén viszont nem lesz megfelelő a gyomorban az emésztés. Emiatt a nem megfelelően emésztett szénhidrátok erjedése gázokat termelődéséhez fog vezetni. Az így termelődött gáz pedig megnöveli a hasüregen belüli nyomást, ami kiváltja a problémát. 

reflux

Gondolkozzunk csak el kicsit.

A gyomorsav-kiválasztás a korral csökken. Ha a reflux oka a túl sok gyomorsav lenne, aki idős korban pont hogy egy kimondottan ritka problémának kéne lennie a refluxnak. De természetesen érdemes egy egyszerű vizsgálatot elvégezni, mielőtt elhamarkodottan ítélnénk meg a problémánkat.

Egy otthoni elvégezhető gyors teszttel kiderülhet, hogy elegendő e a gyomorsav mennyisége.

Reggel éhgyomorra igyunk meg 2 – 3 dl céklalevet. Utána figyeljük meg, hogy elszíneződik-e a vizelet. Ha kicsit rózsaszín, esetleg erőteljesen cékla színű lesz, akkor bizony kevés a gyomorsavunk.

A megoldás tehát nem a savlekötők szedésében van! Ezek hosszútávú használata pont, hogy számos egyéb egészségügyi problémát von majd maga után. Mit tehetünk tehát a reflux ellen? Megfelelően kell táplálkoznunk, s erősítenünk kell a gyomorműködésünket!

reflux

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában