Mi a különbség a „szakemberek” között?

Szeretnéd végre elérni a célodat és magadnak tudni álmaid alakját? Mindezt persze úgy, hogy a folyamat közben az egészséged nem károsodik hosszútávon és egy életen át fogod tudni tartani az elért formát?

Ehhez a rögös úthoz mindenképp segítségre van szükséged. Szeretnéd, hogy valaki utat mutasson, hogy pontosan mi is a megfelelő neked, mikre kell odafigyelned, milyen esetleges akadályokba ütközhetsz, s hogyan győzd le azokat?

De kit is kellene választanod, ki segítsen neked?

Hiszen annyi „szakember” van már mindenhol. Manapság táplálkozási tanácsadók, életmód szakértők, edzők reklámjainak tömkelege zúdul ránk és mindegyik azt állítja magáról, hogy az ő módszere a legjobb.

Mire is érdemes figyelned, ha egészséges szeretnél táplálkozni és ennek érdekében szakértőt választasz? 

Kiket érdemes elkerülnöd?

 

 • Aki azt mondja, hogy kizárólag csak a kalóriák számítanak.
  Röviden tömören az az ember, aki kizárólag erre alapoz mindent nem ért a szakmához, kevés tudással rendelkezik. Kalóriát számolgatni bárki tud és a Google segítségével bárki utána tud nézni annak, hogy mi a fehérje, szénhidrát stb. Ezek az emberek nem értik az emberi szervezet összetett működését. Nem ismerik a különféle élelmiszerek emésztését, felszívódását, hasznosulását, a különböző hormonok létfontosságú szerepét. Élettani, táplálkozásbiológiai tudásuk elenyésző vagy megegyezik a nullával. Az emberi test nem egy gép, aminek csak a kalóriák számítanak.

 • Aki mintaétrendet küld mindenkinek.
  Igen, sajnos rengeteg ilyen ember van, aki jó pénzért ugyan azt az előre megírt sablon étrendet küldi el minden ügyfele számára. Maximum annyi fáradtságot vesz magán, hogy valakinek minden nap 100grammal kevesebb csirkét és rizst ír, mint egy másik embernek, aki például magasabb és erősebb.

 • Aki CSAK mintaétrendet küld.
  Kapsz egy tegyük fel 2 hetes, esetleg akár 1 hónapos mintaétrendet. Na de mi lesz utána? Mi történik, ha letelik az idő? Ugyan azt a pár hetes mintaétrendet fogod követni életed végéig? Honnan fogod tudni a későbbiekben, hogy még mi a megfelelő számodra és miket kell teljesen kerülnöd? Ha te sem tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor érted, hogy mire szerettünk volna utalni.

 • Aki nem veszi figyelembe az egyéni problémákat.
  Rengeteg embernek van valamilyen betegsége, különféle hormonális problémája, esetleg táplálkozási zavara. Ezek a tényezők kiemelkedően fontosak és fontos őket figyelembe venni, s ezek alapján felépíteni már a legelejétől kezdve az egyén számára ideális táplálkozási tervet. Mindenki számára más a megfelelő. „Jobb” esetben csak nem lesz sikeres az ügyfél diétája, de rosszabb esetben sajnos az egészségi állapotában is kárt tehet egy rossz étrenddel.

 

 • Aki nem segíti az utadat.
  Kifizetted a pénzt, megkaptad az étrendet, utána fel is út, le is út. Többet nem is hallasz a „szakértő” felől. Nem kérhetsz tanácsot, nem segít, ha valamit esetleg te laikusként nem értesz az étrendben, nem segít, ha esetleg elakadtál, vagy esetleg további busás összegeket kell kicsengetned ahhoz, hogy egy-egy kérdésedre választ kapj. Sokan sajnos nem értik meg, hogy ami számukra egyértelmű, az egy laikusnak nem biztos, hogy az. Sokaknak kell a segítség, támogatás, motiváció.

Rengeteg szakembert találhatsz mindenhol. Válassz olyat, akinek a szolgáltatása teljes körű, tudása hiteles, megbízható és szimpatikus számodra.

 

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában