PCOS. Lehet a te problémáid mögött is ez áll!

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb női hormonális zavar, mely minden tizedik reproduktív korban lévő nőt érint.

Számos tünetért lehet felelős a betegség, és sajnos kezeletlen esetben komolyabb következményei is lehetnek.

Mit jelent a PCOS betegség?

Ahogy korábban is írtuk a PCOS rövidítés jelentése a policisztás ovárium szindróma.  Az óvárium jelentése petefészek.

Ekkor a petefészek kérge megvastagodik, és nem engedi, hogy a megérett tüsző onnan kiszabaduljon. Tehát PCOS esetén elmarad az ovuláció, azaz a tüszőrepedés. A tüsző helyén így egy ciszta, azaz egy folyadékkal telt tömlő keletkezik. Minél tovább hagyjuk így, kezeletlenül az állapotot, egyre több ciszta alakul ki a petefészekben. Fontos tehát, hogy ebben az esetben sok ciszta van a petefészekben. Normál körülmények között is lehet benne 1-2 ciszta, ez bármely életkorban előfordulhat, de ez még nem egyenlő policisztás ovárium szindrómával.

PCO és PCOS közti különbség:

Nagyon sokan összekeverik a két állapotot, vagy épp ugyan annak tartják. Pedig fontos a kettő között különbséget tenni.
A PCO a petefészek policisztás megjelenése, amikor az egyik petefészekben ciszták alakulnak ki. Ehhez az állapothoz azonban nem társul a jellemző tünetegyüttes.


A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma  viszont egy tünetegyüttes. Az S rövidítés a szindrómára utal. A PCOS nem csak nőgyógyászati hanem metabolikus, endokrinológiai betegség.  Érdekesség, hogy bár általában ez is együtt jár a petefészkek cisztás megjelenésével, viszont nem ez a kritériuma!


Egyéb érdekes különbség, hogy a
PCO esetén a ciszták jellemzően egy oldalon alakulnak ki, s nagyobb méretűek, PCOS esetén pedig mindkét petefészek egyszerre vagy külön csak az egyik is érintett lehet.

 

PCOS diagnosztizálása:

A PCOS diagnosztizálása a rotterdami kritériumokkal történik. Ez alapján a következő három tényező közül legalább kettőnek fenn kell állnia:

1. Krónikus anovuláció vagy rendszertelen menstruáció
2. Hyperandrogenizmus (androgén=férfihormon túlsúly) klinikai és/vagy laboratóriumi jele
3. Petefészek policisztás elváltozása (ultrahangon)

A különböző kritériumok alapján érthető, hogy személyenként teljesen más lehet a fennálló PCOS oka, tünetei, s így más megközelítést is igényel a kezelésük.

PCOS

PCOS tünetei:

  • Rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menstruáció
  • Meddőség
  • Sok kisebb ciszta az egyik vagy mindkét petefészekben
  • Aknés, pattanásos bőr
  • Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulin rezisztencia vagy prediabétesz
  • Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen (hirsutizmus)
  • Hajhullás, férfias jellegű kopaszodás
  • Elhízás, súlygyarapodás
  • Emelkedett anti-müller hormon szint (labor)

Egyénenként mindenkinél más lehet, hogy mely tünetek jellenek meg és dominálnak.

Olvasd el cikkünket a hajhullásról és tudd meg mi minden állhat mögötte!

https://grindfit.hu/hullik-a-hajad-igy-szuntesd-meg-egy-eletre/

PCOS okai:

A PCOS azon problémák közé tartozik, melynél kiemelten fontos a lelki háttérről is beszélni! Rengeteg hölgy problémája innen gyökerezik.

PCOS esetén olyan trauma érhette korábban a nőt, mely a nőiséget érintette. Ez akár apró dolog is lehet, például meglátták pucéran, valaki megfogta kiskorában, csúfolták az oviban vagy iskolában  a külseje miatt, viszont sajnos akár súlyosabb is lehetett, például megerőszakolták.  Ez a „trauma” eltárolódik az agyban, s később ebből adódóan a test elkezd „burkot” építeni a petefészek köré, szépen elrejti fizikailag is a nőiességet, és megjelennek a hormonális elváltozások, növekszik a férfi hormonok mennyisége.


Az androgén túlsúly miatt kevésbé lesz nőies, kívánatos, hiszen megindul a fokozott szőrnövekedés, egyre mélyebb a hang, gyarapodik a testtömeg, megszűnik peteérés, tehát ellehetetlenül a gyermekvállalás is.

 

A PCOS kialakulásnak másik fő oka a génekben keresendő, mert bár nincs egyetlen kifejezetten PCOS-t okozó gén, viszont a PCOS-re való hajlam bizony örökölhető.

Kiváltó okok közé tartozhat még a stressz, gyulladás, D-vitamin hiány, inzulinrezisztencia és egyéb hormonális egyensúlytalanságok. Ezen okok pedig mind az életmódunkra, táplálkozásunkra vezethetők vissza. A szervezetünket táplálni kell, s megadni neki minden fontos makro-, mikrotápanyagot, vitamint és nyomelemet ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Ha te erre nem figyelsz oda, és nem fogyasztasz  tápanyagdús valódi élelmiszereket változatosan, akkor be fog következni az az állapot amit úgy hívunk, hogy minőségi éhezés. Ekkor mivel a szervezet nem fogja megkapni a számára szükséges tápanyagokat, nem lesz képes optimálisan működni, s a hormonrendszerünk egyensúlya is megborul.

Tehát a sok negatívum, mint kevés alvás, stressz, egész napos nassolás és ultrafeldolgozott, „mű” élelmiszerek állandó fogyasztása mind összeadódnak, s hozzájárulnak hormonális betegségek kialakulásához.

 

PCOS kezelése:

Fontos, hogy komplexen tekintsünk a problémára! Nem az a megoldás ha bekapkodunk egy-két csodabogyót, vagy esetleg fogamzásgátlóval palástoljuk a tüneteket. Sőt az még sokkal többet árthat a szervezünknek, s csak ronthat a helyzeten! A hosszútávú megoldás az életmódváltásban rejlik.

Ha vannak lelki okai az állapotunknak, akkor érdemes felkeresni egy pszichológust vagy kineziológust, aki segíthet a rejtett vagy már felismert múltbéli okokat legyőzni.

Kezdjünk el rendszeresen mozogni! Itt nem is a kardión, hanem inkább a súlyzós edzésen van a hangsúly, melynek nagyon fontos szerepe van az inzulinrezisztencia kezelésében. Persze mindezt ésszel végezzük, figyeljünk oda a helyes kivitelezésre, kérjük szakember segítségét.

A legfontosabb pedig táplálkozásunk megreformálása.

Érdemes kiiktatnunk a fő allergéneket és gyulladásfokozó élelmiszereket, mint például a glutén, a tehéntej, a szója. Emellett érdemes ételintolerancia vizsgálatot csinálni és kizárni a további problémás élelmiszereket.

Kerüljük az adalékanyaggal, ízfokozókkal teli feldolgozott élelmiszereket, csökkentsük a  napi finomított, acelluláris szénhidrátok mennyiségét. Tehát nem csak a zacskósleves, chips, cukrászsütemények, gyorséttermi hamburgerek kerülendők, hanem bizony a legtöbb cukormentes bolti keksz és fehérjeszelet is.

pcos Ahogy korábban is említettük a PCOS kapcsolatban áll a krónikus gyulladással, aminek következtében folyamatos, tompa fájdalom, fáradtság, súlygyarapodás is jelentkezhet. Emiatt nagyon fontos a gyulladás csökkentő élelmiszerek fogyasztása![/caption]

Erős gyulladáscsökkentő élelmiszerek, amiket érdemes minél gyakrabban fogyasztani például:

– Fodros kel
– Pisztráng
– Lazac
– Zöldfűszerek
– Kurkuma
– Kínaikel, kelkáposzta
– Fokhagyma, hagymafélék
– Gyömbér
– Avokádó
– Zöld leveles zöldségek pl. spenót
– Halmájak
– Édesburgonya
– Csontleves 

A legfontosabb, hogy élelmiszerrel vigyünk be mindent amire a szervezetünknek szüksége van, viszont vannak olyan kivételek, melyeket érdemes ebben az esetben táplálékkiegészítővel pótolni:

D-vitamin: hatására csökkenhetnek a gyulladásos faktorok, hiánya összefüggésbe hozható a PCOS-el.

Inozitol: egy pszeudovitamin (egy olyan anyag, ami vitaminként viselkedik), növeli  a sejtek inzulinérzékenységét, hozzájárul a máj egészségéhez, segíti a vércukorszint stabilitást, segít a termékenység fokozásban.

Magnézium: számos feladata közül például szükséges a  szénhidrát-anyagcsere számos lépéséhez, valamin az inzulintermeléshez.

Króm: hatására többek között javul az inzulin rezisztencia, a szénhidrát anyagcsere, csökkennek a gyulladásos faktorok (TNF-α, az IL-6, a CRP) PCOS esetén.

Ez egy általános ajánlás, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy egyénileg mindenkinek másra van szüksége! Részletesen fel kell mérni az egyén állapotát, tüneteit, laborértékeit, jelenlegi életmódját, s az alapján, személyre szabottan összeállítani a neki megfelelő programot.

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában