Egyre több a laktóz érzékenységgel küzdő ember

Laktózérzékenység

Érdekes konklúzióra jutottak a laktóz intoleranciával kapcsolatban!

Egyre több a laktóz érzékenységgel küzdő ember. De mi is történik ilyenkor pontosan?

  • Laktáz nélkül a laktóz diszacharidja felbontatlan marad, és így nem kerülhet a bélfalon keresztül a vérkeringésbe, és így a belekben marad. A bélflóra baktériumai alkalmazkodnak ennek a megemésztetlen cukorfélének a relatív bőségéhez, és gyorsan átkapcsolnak a laktóz lebontására, mely az erjesztés során bőségesen termel gázt.
    Ezzel több kellemetlen alhasi kórtünet is párosulhat, többek között gyomorgörcs, puffadás, hasmenés. Más le nem bontott cukorfélével együtt a felbontatlan laktóz is vizet köt meg. Ezáltal a széklet felhígul, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez.

A népesség hány százaléka küzdhet laktóz intoleranciával?

  • Magyarországon a lakosság 10-35% lehet laktóz intoleráns. Ami a Holland és Svéd 1-2%-hoz képest magasnak minősül, viszont a Balkán területen lévő országokban átlagosan 55 % lehet a tejcukor érzékenység.

 

Nézzük meg először hogyan zajlott a kutatás:

  • A svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry), elképesztő statisztikát olvastak ki.
    Majdnem 23.000 laktóz érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból. Tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásához kerestek valamiféle kapcsolatot.

Milyen kapcsolatot találtak?

  • A tejcukor-érzékenyek körében, akik az átlag populációhoz képest bizonyítottan kevesebb tejterméket fogyasztanak, sokkal alacsonyabb a kockázata ennek a három rákfajta előfordulása. Ez egyértelműen arra utal, hogy a tejtermékeknek van valami köze a fent említett daganatos megbetegedésekhez.

Mi a kutatócsoport konklúziója?

  • A kutatócsoport ugyan diplomatikus, de azért sugallja, hogy a tejmentes étrend bizonyos nőgyógyászati jellegű daganatos megbetegedések elkerülésében védőhatású lehet, főleg, ha erre családi hajlam is mutatkozik.

Érdemes és nagyon erősen ajánlott a laktóz intolerancia kivizsgálása, hiszen, ahogy fentebb említettük, nem kis százaléka érintett a magyar embereknek.

Forrás:
British Journal of Cancer (2015) 112 :149-52.
Lactose intolerance and risk of lung, breast and ovarian cancers: aetiological clues from a population-based study in Sweden.
Ji J, Sundquist J, Sundquist K

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában