Édesburgonya vs. burgonya

Gyakori tévhit a diétázók körében, hogy a hagyományos burgonyát ördögtől valónak tartják, és teljesen száműzik a mindennapjaikból, és esetleg csak édesburgonyát fogyasztanak alkalmanként.

Vajon ez egy helyes lépés?

Elsősorban hasonlítsuk össze a kettőt.

A teljesség igénye nélkül néhány főbb szempont:

Érdemes megemlíteni előbb, hogy a név ellenére rendszertanilag az édesburgonya nem rokona a burgonyának, csak a gumó alakja hasonlít rá.

  • Tápérték:

 

 

Hagyományos burgonya
(/100g, nyers)

Édesburgonya
(/100g, nyers)

Kalória

~ 77 kcal

~ 86 kcal

Fehérje

~ 2,1 g

~ 1,5 g

Szénhidrát

~ 15,4 g

~ 17,1 g

Zsír

~ 0,1 g

~ 0,0 g

 

Kalória értékben valamint szénhidrát-zsír-fehérje arányban nincs számottevő különbség a kettő között.

Glikémiás terhelés, azaz a vércukorszintre gyakorolt hatás tekintetében is ugyan ez mondható el.

  • Rost

Élelmirost tartalom szempontjából viszont már vannak különbségek, ebben az édesburgonya jeleskedik.

A hagyományos burgonyában 100g-ban ~2,1g, az édesburgonyában ~3g rost van.

A magasabb rosttartalma miatt a bélrendszeri problémák esetén az édesburgonya fogyasztása nem ajánlott, a hagyományos burgonya viszont minden esetben egy biztonságos keményítőforrás!

Valamint a hagyományos változat mellett szól még egy érv, egy extra tippel.
Hűtés hatására megnő a rezisztens keményítő tartalma. Tehát például egy megfelelő összetételű hideg burgonyasalátaként fogyasztjuk el.

Miért is jó ez nekünk?

A rezisztens keményítők a szervezetben úgy működnek, mint a vízben oldható rostok. Számos egészségügyi előnyük van. Fontos szerepet játszanak a vércukorszint és az inzulinérzékenység szabályozásában, a vérzsírok anyagcseréjének javításában, továbbá az emésztésre is jó hatást gyakorolnak.

  • Vitamin, ásványi anyag

Az édesburgonya A-vitamin (béta-karotin) tartalma kiemelkedő, amire a színe is utal.

A hagyományos burgonya emellett csúnyán elmarad, viszont neki a B6-vitamin, C-vitamin, valamint többek közt még a kálium tartalma is magasabb. Bár azt természetesen fontos megjegyeznünk, hogy C-vitamin tartalma hő hatására bomlik.

  • Antitápanyagok

A hagyományos burgonyának magasa a lektin és szolanin tartalma. Nagy mennyiségben a lektinek mérgező hatásúak, gyulladást okozhatnak a szervezetben, a szolanin pedig az idegrendszert károsítja.

Szerencsére ezen károsító anyagoknak a nagy része a növény küldő rétegében találhatók, ezért nagyon fontos, hogy mindig megfelelően pucoljuk meg!
Valamint kis mértékben a hőkezelés is csökkentheti a mennyiségüket.

Következtetés:

Nyugodtan fogyaszthatsz burgonyát!
Egy megfelelő biztonságos keményítőforrás.

Ha nincs emésztőrendszeri problémád az édesburgonyát és a hagyományos burgonyát is bátran fogyaszthatod kedvedre variálva.

Egy valamiről viszont ne feledkezz meg!

Egyiket sem ajánlott fogyasztani ha te azt kizárólag bő olajban sütve készítenéd el!

Helyette inkább főzzük, vagy sütőben süssük!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29410955/

SELF Nutrition Data | Food Facts, Information & Calorie Calculator

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6996922/

Források

Forráslista megtekintése

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cikkek hasonló témában