Gyulladt pajzsmirigy? Mi is az a Hashimoto?

gyulladt pajzsmirigy

Gyulladt pajzsmirigy?

A Hashimoto, azaz pontosabban a Hashimoto thyreoiditis a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása. Az autoimmun betegségek kialakulásánál a genetikai hajlam mellett sajnos a rossz életmódunk játszik döntő szerepet. Ide tartozik a stressz, helytelen táplálkozás, tehát a bélrendszer károsító, gyulladásfokozó élelmiszerek rendszeres fogyasztása, a tápanyaghiányos táplálkozás. Nem hiába emeltük ki a bélrendszerre káros élelmiszereket, ugyanis a krónikus gyulladások, autoimmun betegségek hátterében többek közt az „áteresztő bél” jelensége áll.

 

Na de mi is az az „áteresztő bél”?

Gyulladásfokozó, bélrendszer károsító élelmiszerek bizony stressz forrásokat jelentenek a bélrendszer számára, melyek azt idézik elő, hogy a bélflórában lévő szorosan kapcsoló sejtstruktúra károsodjon, „szétnyíljon”.

Tehát mintha két összekulcsolt tenyérnél az összefonódott ujjak kicsit szétcsúsznának. Ezeken a kis „réseken” keresztül olyan anyagok juthatnak be a szervezetbe, amelyeknek nem kellene. Ezek a véráramba kerülő idegen anyagok (pl.: emésztetlen fehérjék, méreganyagok) aktiválják az immunrendszerünket. Az immunrendszer ezek ellen az idegen fehérjék ellen autoantitesteket kezd termelni, viszont a probléma az, hogy ezek a véráramba került idegen fehérjék gyakran túlságosan hasonlítanak a test bizonyos saját fehérjéire, így sajnos saját szöveteinket is elkezdi támadni.

pajzsmirigy

Hogyan ismerjük fel a problémát?

A problémát elsősorban laborvizsgálattal ismerhetjük fel, ahol a pajzsmirigy alkotóelemei ellen termelt antitestek, azaz az antiTPO, ill. antiTG emelkedett szintje jelzi a bajt. Csak akkor indulhatunk el a gyógyulás útján, ha nem a tüneteket kezeljük, hanem a valódi okokat vesszük célba, s komplexen kezeljük a problémát.

Feltétlenül szükséges a korábban leírtak alapján az emésztőrendszer, bélflóra regenerálása, s a gyulladáscsökkentés. Táplálkozásunknak ezen alapelvekre kell épülnie. Mivel autoimmun betegségről beszélünk, így sajnos egy szigorúbb úgynevezett autoimmun protokollt kell követnünk, melyben számos élelmiszer tiltólistára kerül, köztük például a glutén és a tejtermékek is. Személyre szabott táplálkozásterápiát kell követni, az egyéni problémáknak, intoleranciáknak is megfelelően, s az egész életmódunkra kiható komplex terv minden aspektusát szigorúan be kell tartani az állapotjavulás érdekében.

pajzsmirigy

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában