Te is kidobod a tojássárgáját? Derítsük ki, jól teszed-e!

Fogyás céljából diétázók körében egyre inkább elterjedt, hogy a tojásnak csak fehérjéjét fogyasztják el, a tojássárgája pedig a kukában landol. Ennek az oka leggyakrabban az, hogy minél kevesebb kalóriát, zsírt szeretnénk a nap folyamán bevinni. Ez a kalória deficit elve alapján meghozott döntés, ami egy hosszútávon sikeres fogyást eredményező diétához nem feltétlen megfelelő nézőpont. Továbbá vannak, akiknél pedig a koleszterintől való félelem miatt kerül mostohasorsa a tojássárgája.

Biztos olyan jó döntés az egészséges koleszterinszint fenntartásához?

Nézzünk pár hasznos tényt, ami segít nekünk, hogy eldöntsük, merre is billen az a bizonyos mérleg. Az első amit tisztáznunk kell, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin végett való koleszterinszint emelkedéstől való félelem indokolatlan.
A szervezetünkben található koleszterin körülbelül 75%-át a máj állítja elő, 25%-át pedig táplálék formájában visszük be.

A koleszterin egy létfontosságú elem, számos hormon előállításához szükséges. Így a végletekig való koleszterinszint csökkentésére való törekvés káros is lehet hosszútávon.

Éppen ezért szervezetünk remekül szabályozza a szintjét.

Ha táplálkozásunkkal kevesebb koleszterint viszünk be, akkor megemelkedik a belső  koleszterinszintézis. Viszont ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk ilyen élelmiszereket, akkor a májunk végül kevesebbet fog előállítani.
Tehát az étkezéssel bevitt koleszterinnek nincs akkora hatása a vér koleszterinszintjére mint gondolnánk.

A tojássárgája rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, melyekre szüksége van a szervezetünknek az ideális működéséhez.

Ezek hiányában, egy tápanyaghiányos táplálkozás olyan hiányállapotokat vonhat maga után, melyek hozzájárulhatnak számos hormonális egyensúlytalanság kialakulásához, megakadályozva ezzel a diéta, életmódváltás sikerét.

Nézzük meg részletesen, hogy mik is találhatók a sárgájában:

– E-vitamin

– A-vitamin

– K2 vitamin

– D-vitamin

– Számos B-vitamin: B2, B5, B6, B7, B9, B12

– Kolin

A kolinról különösen fontos néhány szót ejteni.

A kolin esszenciális tápanyag, nélkülözhetetlen a szervezet normál és egészséges működéséhez. Fontos és sokoldalú szerepet játszik az emberi anyagcserében. Hiánya esetén a gyulladásos folyamatok fokozódhatnak, valamint számos olyan betegségre hatással lehet, mint például a funkcionális meddőség, májbetegség.

A megfelelő kolin bevitelre minden életszakaszban oda kell figyelni, de kiemelten fontos a várandóság idején, hiszen védő hatású a magzat idegrendszerének, megelőzheti a szülési rendellenességeket.

A sokszor sajnos mostoha sorba kényszerülő tojássárgája a legkoncentráltabb mennyiségben tartalmazza a kolint , de megtalálható még például a májfélékben is.

Mindezek mellett a tojássárgája is megfelelő fehérje forrás, hiszen 3g fehérjét tartalmaz.

A végső következtetés tehát…
Dobpergés…
Ne dobd ki!

Arra viszont figyelj, hogy jó minőségi tojást válassz! Legyen háztáji, szabadtartású, vagy esetleg omega-3-al vagy szelénnel dúsított, viszont a 3-as számmal jelölt, ketreces tartású tyúkoktól származó tojásokat inkább kerüld el!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22037012/

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában