Mikor az egyéni problémák is közbeszólnak…

Egyediek vagyunk - egyedi táplálkozás kell

Sokszor nem elég ha betartjuk az egészséges táplálkozás alapelveit, vagy ha az egyéni táplálkozási- és hormonprofilunknak megfelelően táplálkozunk. Ha a szervezetben hormonális egyensúlytalanság, intolerancia, gyulladásos problémák merülnek fel, az rengeteg általános szabályt felülírhat.

Bizonyos rendellenességek esetén, olyan élelmiszerek is tiltólistára kerülhetnek, melyek  egy egészséges szervezet számára , rendszeres  fogyasztás esetén sem okoznak gondot.

Ahhoz, hogy kialakítsuk a céljainkat elősegítő táplálkozási szokásainkat, fontos az egészségi állapotunk teljes ismerete!

 • Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy van-e valamilyen élelmiszer érzékenysége. Az emberek nagy százaléka küzd olyan problémákkal, amiknek akár ételintolerancia is lehet az oka, mint pl.:  a migrén, a bőrproblémák, az emésztési problémák (puffadás,hasmenés), az alvásproblémák, szorongás.
 • Általános laborvizsgálatra évente egyszer mindenkinek érdemes lenne elmennie, azonban a tökéletes étrend meghatározása előtt kiemelten fontos lehet a vérkép kielemzése.
 • Minden tünetet, problémát fel kell ismerni és lejegyezni. Akár alvási problémáid vannak, vagy puffadsz, székrekedésed van, fokozott hajhullásod, esetleg ekcémád, tudasd velünk, hogy fel tudjuk tárni az okok gyökerét is, a teljes gyógyulásod érdekében.

A legtöbbször ezek hormonális egyensúlytalanságokhoz vezethetők vissza. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire jelentős szerepe van a táplálkozásunknak a hormonális egészségünk megőrzésében. Általában nem csak egyetlen hormonnal van gond, hiszen szervezetünkben minden mindennel összefügg, egymást  húzzák magukkal egy komplex rendszer részeként.

Nézzünk egy példát:

Napjainkban sajnos egyre inkább gyakoribb eset például a pajzsmirigy alulműködés. A probléma oka sokszor a mellékvesére vezethető vissza. Mellékvese kifáradás esetén nem termelődik elég kortizol, ami elengedhetetlen lenne a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez, szerepe van a pajzsmirigy által termelt T4, aktív T3  hormonná történő átalakításában is.

A mellékvese fáradtságot pedig túlműködés előzi meg, ahol az állandó kortizol kibocsátás hatására a szervezet elkezd fehérjéket lebontani, tehát aminosavak szabadulnak fel. Ezek az aminosavak utána a májba kerülnek, ahol  glükózzá alakulnak át, majd a véráramba kerülve megemelik a vércukorszintet. A magas vércukorszint pedig inzulin kibocsátásra készteti a hasnyálmirigyet.  Állandóan magas vércukorszint esetén a  sejtek egy idő után rezisztenssé válnak, kialakul az inzulinrezisztencia.

 

Mivel kialakulásuknak az oka is a táplálkozásunkhoz vezethető vissza,  így a megoldást is a helyes étkezési szokásokban kell keresni.

Néhány protokoll szabálya viszonylag szigorú, sok kerülendő élelmiszert, esetleg használatra ajánlott táplálékkiegészítőt tartalmaz, azonban mindez megéri, hiszen egy egészséges szervezet szükséges ahhoz, hogy álmaink fizikumát minél hamarabb és könnyedebben elérjük.

De nem kell félni, nem minden a protokollt kell egy életen át tartani. Ahogy javulnak a tüneteid, s megszűnik a probléma, szép lassan be lehet vezetni még több élelmiszert, el lehet hagyni a táplálékkiegészítőket, s egy rugalmasabb diétára átállni, melynek betartása nem csak, hogy nem okoz problémát, de még élvezetes is.

Néhány eset, mikor érdemes speciálist protokollt követni:

 • Hisztamin intolerancia
 • Autoimmun betegségek
 • Inzulinrezisztencia
 • Bélflóra regenerálás, IBS, SIBO
 • Gyomor-emésztés támogatása
 • Pajzsmirigy alulműködés, túlműködés
 • HPA-tengely (stressztengely) támogatása
 • PCOS
 • Endometriózis

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában