“Raktározó üzemmód”

Megfelelő táplálkozás

Az életünkben mindig lesznek olyan helyzetek amikre nem vagyunk felkészülve. A jelenlegi állapot is ilyen. Azonban a pánikolás, a boltokba való rohanás és az élelmiszerek kilószámra történő felvásárlása nem megoldás. Fontos, hogy megtartsuk nyugalmunkat nehéz helyzetekben is és józan ésszel gondolkozzunk. Az élelmiszerüzletek karantén esetén nyitva lesznek, tehát nem kel lattól tartanunk, hogy nem lesz élelmünk.

Azonban annak érdekében, hogy minél kevesebbszer kelljen otthonunkat elhagyni, érdemes beszerezni néhány fontos táplálékot. Itt most  NEM a  fehér lisztre, kristálycukorra és étolajra gondolunk. Jelenlegi vírushelyzetben a legnagyobb kincsünk az egészségünk. Aminek nem is árthatnánk jobban  annál, mint hogy “üres kalóriákkal”, tápanyagban, vitamin- és ásványi anyagban szegény élelmiszerekkel tömjünk tele otthon ülve magunkat.

“A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.”

SCOTT JUREK

Tehát karantén alatt sem kell megfeledkeznünk a helyes táplálkozásról! Sőt, ilyenkor kellene még nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy mivel TÁPLÁLJUK testünket!

 

Ha most huzamosabb ideig nem megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, szervezetünkben, bélrendszerünkben nagy eséllyel gyulladásos állapotok alakulhatnak ki, melyek különböző hormonális problémákat vonhatnak majd maguk után.

Általunk ajánlott bevásárlólista, illetve diéta tippek:

  • Húsok/halfélék: le tudjuk őket fagyasztani, így tökéletes tartalék élelmiszerek hosszú távra is. De itt is figyeljünk a minőségre! Csirkemellen, pulykamellen kívül tökéletes megoldás a tápanyagdús, tengeri halfélék, melyeket szintén fagyasztott formában is megkaphatunk. Fagyasztott pisztráng, lazac, tőkehalfilé ideális választás.  Omega- 3 zsírsavakban gazdagok, melyek jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
    Itt külön kiemelnénk még a konzerv halakat! Akár tonhal, akár szardínia mind tökéletesen megfelelnek nekünk erre a célra. Arra figyeljünk, hogy natúr lében, vagy olíva olajban lévő változatokat preferáljuk, esetleg cukormentes paradicsomszószosat.
  • Májfélék:  borjú-,kacsa-, csirkemájat szintén le tudjuk fagyasztani. A májnak nagyon magas a tápanyag sűrűsége. Azon felül, hogy a vaspótlás egyik legjobb forrása, rengeteg A vitamint, B12 vitamint, folátot (a folsav természetes formája), cinket, tartalmaz.
  • Tojás:  bár lefagyasztani nem tudjuk, hónapokig nem áll el, azonban 1-2 hétre tojásból is be lehet tárazni. Remek fehérjeforrás, valamint a tojássárgája nagy mennyiségű kolint tartalmaz, ami  az  esszenciális tápanyagok közé tartozik, tehát nélkülözhetetlen a szervezet normál működéséhez. Szerepet játszik az anyagcserében, megtalálható a sejtfalban, részt vesz a sejtek közötti kommunikációban és az ingerületátvitelben.
  • Mirelit zöldségek:  vitamintartalmuk ugyan olyan magas mint friss társaiknak. Mindenki számára megfelelő választás lehet mind, köztük például a fagyasztott zöldbab és brokkoli. A mirelit kukoricát, fejtett babot azonban bizonyos esetekben érdemes kerülni.
  • Gyökérzöldségek, burgonyafélék: megfelelő helyen, kamrában tárolva sokáig eltarthatók, s magas keményítőtartalmuk révén remek szénhidrátforrásai lehetnek az étkezésinknek. Például: cékla, burgonya, édesburgonya.
  • Fermentált zöldségek, savanyúságok: a bolti savanyú káposzta mellett, érdemes beleásni magunkat az otthoni fermentálás rejtelmeibe. A házi fermentálás egyáltalán nem ördöngösség, s rengeteg féle zöldséget, köztük uborkát, sárgarépát, káposztát, céklát kiválaszthatunk erre a célra.  Remek hatással vannak anyagcserénkre, táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Vírusfertőzések idején ez rendkívül fontos, hiszen  ahogy Hippokratész is monda: “Minden betegség a belekben kezdődik.”
  • Gabonafélék:  rizs, basmati rizs, hajdina, köles, quinoa. Nagy mennyiségben is tudjuk őket vásárolni és nagyon sokáig gond nélkül eltarthatók. Gluténmentes gabonaféléket részesítsük előnyben, hiszen a glutén nem csak lisztérzékenyeknek okozhat bélpanaszokat.
  • Kókuszolaj, extraszűz olívaolaj: sokáig eltarthatók, ez nem is kérdés. Sütés-főzéshez a legtökéletesebb zsiradék alternatívák.
  • Kókusztej/tejszín: nagy mennyiségben be lehet őket szerezni, sokáig tárolhatók. Kávéhoz és sütés-főzéshez, ételek izgalmasabbá tételéhez is kiváló.
  • Sűrített paradicsom:  cukormentes változatait keressük a polcokon, s mi magunknak fűszerezzük otthon. Szintén változatosabbá tehetjük vele fogásainkat.

Azoknak akik nem tudnak lemondani a kenyérről, érdemes  beszerezni: Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeveréket, Szafi Reform gluténmentes szénhidrát-csökkentett kenyér lisztkeveréket vagy  Szafi Free Hajdinás  házikenyér lisztkeveréket és otthon elkészíthetjük magunknak a kívánt pékárut.

Sőt, így a sok felszabadult időt kihasználva érdemes megpróbálkozni a házi teljes kiőrlésű kovászos kenyér készítésével.  A házi készítésű  kovászos kenyér mindenféle káros adalékanyagtól mentes, a kovász által  bélflóránkra is kedvező hatással van.  

 

Megfelelő élelmiszereken kívül, nem árt néhány alapvető táplálékkiegészítőt is beszereznünk:

  • D-vitamin: kulcsfontosságú a vírusfertőzések elleni védekezésben. Ajánlott napi 8 000-10 000 NE, ha valaki eddig is szedett, akkor napi 4 000 NE-et.

  • K1- és K2 vitamin: napi 100 mcg. Nagyobb mennyiségű D-vitamin bevitel esetén különösen fontos őket pótolni. Mivel a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így fokozott bevitele növeli a felszívódó Ca mennyiségét is. Ezért a K-vitamin szükséges, hogy a vérben lévő kalciumfelesleget a csontokba irányítsa, biztosítva azt, hogy a kalcium ne kerüljön a véredény falára vagy ne alakuljon ki vesekő.

  • C-vitamin:  nagy dózisban! Ha nem okoz hasmenést, akár naponta többször is bevehetünk 500 mg-ot, akár 1g-ot.

  • Magnézium: 400 mg a jól hasznosuló formákból, mint például: magnézium- citrát, -laktát, -biszglicinát, -aszkorbát.  A magnéziumhiány többek közt megzavarhatja a D-vitamin szintézishez szükséges folyamatokat, és elmondhatjuk, hogy Magyarországon az emberek nagy százaléka magnézium hiányos.

Kitartás mindenkinek, ne feledjetek pozitívak maradni és mosolyogni, az egészséges táplálkozáson túl odafigyelni a kielégítő testmozgásra és megfelelő légzésre, valamint odafigyelni egymásra! A kritikus állapotok ellenére is kedvesnek kell lennünk családtagjainkkal, embertársainkkal, s hálásnak lennünk azért amink van.

Ha érdekel, hogy személyre szabottan, a te táplálkozási profilodnak mely élelmiszerek, milyen arányban a legmegfelelőbbek, keress minket bátran!

Források

Forráslista megtekintése

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cikkek hasonló témában