Nem szeretnél lesérülni? Így minimalizáld az esélyét! – 1. rész

Gondolj bele, hogy végre embertelen nagy energiát veszel magadon, letéped magadról a csokifoltos trikót és rászánod magad az edzésre. Pontosan tudom, hogy nekikezdeni a legnehezebb, hidd el én is így vagyok vele. Át kell alakítani a napi rutint, hogy beleférjen az edzés és valószínűleg dolgoznod kell az egész napi rutinodon is. Pont nem hiányzik egy sérülés, amikor végre rászántad magad az edzésre. Nekem személy szerint ez a legrosszabb rémálmom ilyenkor és szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

Bárcsak meg lehetne jósolni, mekkora esély van a sérülésre…

Mi lenne ha még mielőtt egy kilót is felemelnél meg lehetne mondani, hogy ezzel és ezzel a gyakorlattal bajod lesz, itt és így fogsz lesérülni és ezen, valamint ezen is javítanod kell, hogy biztonságban edzhess? Kész őrület lenne, ugye? Nos, van egy jó hírem, meglehet jósolni, méghozzá elég pontosan.

 

Hello FMS…

Bizony erre a legtökéletesebb rendszer, ami minden felmérés alapját kell, hogy képezze azaz FMS. Ha rajtam múlna akkor egy kis túlzással a mamámat sem engedném le a boltba, mielőtt felmértem  volna az FMS-el, hogy megvan-e minimum a sárga lámpás boka mobilitás az FMS szerint. Sajnos jó eséllyel nincs meg. Szóval a hétvégén meg is látogatom, nyilván nagyon fog örülni nekem.

Na jó, de mi is pontosan és érthetően az FMS?

Az FMS a Fuctional Movement System (Funkcionális Mozgásminta Szűrés) rövidítése. 2001-ben hozta létre Gray Cook, azzal a céllal, hogy javítson az aktív életmódot folytatók teljesítményén, erőnlétén, rehabilitációján és csökkentse a sérülések kockázatát.

Gray Cook célja az FMS-el:

 • A mozgásban rejlő diszfunkciók azonosítása
 • A rendszer könnyítse meg a különböző szakterületek közötti kommunikációt
 • Csökkentse a sportsérülések kockázatát
 • Segítse egy biztonságos edzésterv kidolgozását
 • Még jobban személyre lehessen szabni az edzéstervet

A rendszer megalkotásának a folyamata 2009-ben kezdődött el, amikor Gray rájött, hogy a funkcionális rehabilitáció kapcsán a leginkább holisztikus (átfogó) megközelítéshez előbb meg kell figyelni az alapvető mozgásmintákat. Ebből alakult ki a manapság Selective Functional Movement Assestment (SFMA) néven ismert rendszer. Azonban ez az értékelési folyamat azoknak lett kitalálva, akik már fájdalomtól szenvednek. Ezt viszont jó lenne megelőzni és nem eljutni idáig. A lényeg mindig a megelőzés és a problémák korai felismerése.

Edzőként és olyan szakemberként, aki aktív életmódot folytató emberekkel dolgozik, a legfontosabb, hogy ne ártson. Ezért fontos, hogy már az edzés megkezdése előtt észrevegyük a diszfunkciókat és a gyenge láncszemeket a mozgásban. Ha ezt sikerrel tesszük, akkor időben tudjuk meghozni a megfelelő döntéseket és ki tudjuk küszöbölni a diszfunkciókat. Ezáltal pedig minimalizálni tudjuk a sérülések kockázatát.

Mit vizsgálunk pontosan az FMS teszttel?

Alapvető mozgásmintákat vizsgálunk és az ezek során jelentkező motoros kontrollt és a speciális képességet nem igénylő alapvető mozdulatokra való képességet. Meghatározzuk a legjelentősebb mozgásbeli hiányosságokat. Korlátozásokat vagy asszimetriákat tár fel és végül összekapcsolja őket a végeredménnyel, hogy összességében tudjuk értelmezni őket. Ha sikerült az FMS segítségével a legnagyobb asszimetriákat és/vagy hiányosságokat felmérni, akkor már precízebb méréseket és teszteket tudunk végezni, amennyiben ez szükséges. Úgy kell tekinteni az FMS-re, mint egy szűrőre, ami kiszűri a hibás mozgásokat és ezáltal azokat a mozgásokat, gyakorlatokat amiket jelenleg nem tudsz biztonsággal végezni.

 

Miből áll az FMS teszt?

Az FMS 7 tesztből áll, amik a mobilitás és a stabilitás megfelelő egyensúlyát igénylik. A teszt alatt felhasznált mozgások segítségével alapvető, manipulált és stabilizáló mozgások figyelhetőek meg azáltal, hogy az embereket olyan pozícióba helyezzük, ahol a gyengeségek, az egyensúlyhiány, az asszimetriák és a korlátozások észrevehetővé válnak a megfelelő szakemberek számára.

Nem funkciója, hogy meghatározza egyes diszfunkció vagy hibás mozgásminta miért áll fent, ehelyett segít felfedni, hogy melyik mozgásmintákkal van probléma. Több ember képes sok különböző mozgás kivitelezésére, ugyanakkor nem képes a tesztek helyes végrehajtására. Ez azt jelenti, hogy kompenzálnak a hétköznapi mozgások során, ami előbb-utóbb sérüléshez fog vezetni.

Mi az a 7 teszt, amiből az FMS áll?

 1. Mély guggolás mozgásminta
 2. Átlépés mozgásminta
 3. Kitörés mozgásminta
 4. Váll mobilitás mozgásminta
 5. Aktív nyújtottláb-emelés mozgásminta
 6. Törzs-stabilitás – fekvőtámasz mozgásminta
 7. Rotációs stabilitás mozgásminta

Hogyan történik a pontozás?

A pontozás egy értékelő lapon történik, ahol minden egyes mozgás 0-tól 3-ig értékelhető. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy olyan teszt, amin meg lehet bukni. Sőt tovább megyek, ha „rossz” pontszámot érsz el az nem azt jelenti, hogy nem vagy jó sportoló. Csupán annyit, hogy kompenzálsz a mozgásban és nagy esélyed van a sérülésre. Ha alacsony a pontszám nem azt jelenti, hogy örökre az is marad és amit nem csinálhatsz egyelőre, azt soha nem csinálhatod. Csupán egy ideig kell mellőzni és a továbbiakban pedig a mozgásfejlesztésnek köszönhetően újra be lehet építeni az edzésprogramba.

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában