Mit együnk, hogy szépek legyünk?

szepseg dieta

A szépség belülről fakad

Úgy tartja a mondás, hogy a szépség belülről fakad. Nos ez több szempontból is megállja a helyét! Ugyanis amellett, hogy a személyiségünk, kisugárzásunk is szebbé tesz minket, az, hogy milyen állapotban van a szervezetünk, miket eszünk, mind nagyban befolyásolják a külső megjelenésünket. Bizony tehetünk a szépségünkért megfelelő táplálkozással!

Több szempontból is történhet a külsőnkben változás, ha a belső folyamatokból indulunk ki.

Ha krónikusan túl keveset vagy túl sokat eszünk, vagy túl sok feldolgozott, „mű” ételt, kevés valódi, tápanyagdús élelmiszert, az előbb-utóbb bizony könnyen hormonális problémához vezethet (pl.: pajzsmirigy problémák, ösztrogéndominancia, pcos), ami a külsőnkön is megnyilvánulhat, s a hízáson kívül akár vizesedésért, hajhullásért, bőrproblémákért, fokozott szőrösödésért is felelős lehet.

A tápanyagok szerepe kiemelten fontos ebben az esetben is.

 Az összes vitamin és ásványi anyag megfelelő bevitele fontos a szervezet megfelelő működéséhez, így a ragyogó, egészséges külsőhöz is, de persze van pár aminek ebben az esetben még inkább kiemelt szerepe van.

Ilyen például a cink is. A cink egy nélkülözhetetlen nyomelem, melynek fontos szerepe van a sejtosztódásban, fehérjeszintézisben, így hajunk, s bőrünk egészségéhez is hozzájárul. Mint mindenből, ebből is elsősorban természetes forrást válasszunk, azaz élelmiszerrel elégítsük ki a szükségletét, ne táplálékkiegészítővel.

Remek cink források például a májfélék, húsok, halfélék és tengeri herkentyűk, valamint mértékkel az olajos magvak is. Ha valaki feltétlen táplálékkiegészítőt szeretne mégis használni, szerves cinket tartalmazó készítményt válasszon, s kerülje azokat, melyek cink-oxidot tartalmaznak.

Az omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt hatásairól már nagyon sokszor írtunk, s itt is a gyulladáscsökkentő szerepüket emelnénk ki. Gyulladt, aknés bőr esetén, a megfelelő bélflóra regenerálás mellett elengedhetetlen, hogy gyulladáscsökkentésre is gondoljunk. A legjobb omega-3 zsírsav források a tengeri halfélék.

szepseg dieta

Mik a legjobb tápanyagok?

Gyulladáscsökkentésben persze más élelmiszerek is segítségünkre lehetnek, mint például a fodroskel, hagymafélék, terápiás csontleves, zöldfűszerek, zöld leveles zöldségek, tőkehalmáj.

Ha bőrápolásról beszélünk óhatatlanul is szóba kerül a kollagén, ugyanis tényleg fontos szerepe van többek között a bőr feszesítésében is. Ahogy korábban is írtunk már nektek róla, a legjobb kollagén forrás a hosszan főtt terápiás csontleves. Érdemes hát egy ilyen bögre levessel indítanunk néha a napunkat.

Együnk eleget! A kalóriamegvonásos diétáknak hosszútávon számos negatív hatása van, jelen esetben amit megemlítenénk, hogy stresszt okozhatnak a szervezet számára. A szervezet ekkor energiát, tápanyagot spórol, felhasználhatja a testben meglévő fehérjéket, kollagént stb. a kellő mennyiségű energia visszapótlására, így akár korai öregedéshez, ráncok kialakulásához vezethet.

Az arany középút elve mint mindig, itt is érvényes, hiszen azért arra is figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat, az szintén nem kedvező a szervezetünk számára. Érdekesség, hogy például a túl magas fehérjebevitel is problémát jelent, az is fokozza bennünk a stresszt. A nagy mennyiségben bevitt fehérjékből származó serkentő neurotranszmitterek ugyanis megemelik a stresszhormonok szintjét.

szepseg dieta

Milyen élelmiszereket érdemes elkerülni?

Értelemszerűen arra is figyelnünk kell, hogy bizonyos ételeket minél inkább elkerüljünk vagy csökkentjük mennyiségüket!

Ilyenek például a feldolgozott, „mű” élelmiszerek, a finomított szénhidrátok, magas transzzsírsav tartalmú ételek, például a margarinok. A megfelelő omega-3 : omega-6 arányra is érdemes odafigyelnünk, tehát csökkenteni érdemes a magas omega-6 tartalmú ételeket, melyek nagy mennyiségben fokozhatják a gyulladásokat a szervezetben. Ilyenek például a napraforgóolaj, szójaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj, repceolaj stb., melyeknek nem ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Röviden összefoglalva a legfontosabb, hogy legyen egy egészségesen működő emésztőrendszerünk, hogy a tápanyagok felszívódása, hasznosulása optimális legyen, s valódi, tápanyagdús élelmiszereket együnk, sok zöldségféléket, gyümölcsöket, minőségi húsokat stb., s mindezt minél változatosabban, színesebben!

Ne gabonapelyhekre, pékárukra, alacsony hústartalmú feldolgozott készítményekre, bolti „mentes” vagy cukros kekszekre és szeletekre építsük a mindennapos táplálkozásunkat! Bár itt csak a táplálkozásról beszéltünk, de sose feledkezzünk meg az alvás, a sport, s a folyadékfogyasztás fontosságáról sem!

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában