Érdemes-e kerülni a magas koleszterin tartalmú ételeket ?

Zsírszegény termékeket fogyasztunk, kerüljük a vajat, a tojást, a májféléket, s amint a hivatalosan kiadott irányelvektől csak egy picit is eltér valakinek koleszterinszintje, máris gyógyszert írnak fel neki és akár egy életen át szedheti a koleszterinszint csökkentőket.

Tényleg ennyire komoly veszélyt jelent a koleszterin?

Vizsgáljuk ezt meg az elejétől.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin olyan szerves vegyület, amely minden sejtünk membránjában (hártya), s a legtöbb szövetben megtalálható.

Testünk több fontos alkotóelemének keletkezésében is fontos szerepet játszik,  például bizonyos hormonok ( ösztrogén, tesztoszteron, kortizol,  aldoszteron, D-vitamin), epe, agyi szinapszisok.
A köznyelvben ismert LDL és HDL  energiaszállító  egységek, melyeknek az immunvédekezésünkben is fontos szerepe van.

Fontos-e kerülnünk a magas koleszterin tartalmú ételeket?

Nem!

A szervezetünkben található koleszterin körülbelül 75%-át a testünkben a máj  állítja elő, és csipán 25%-át visszük be táplálék formájában e.

A koleszterin egy létfontosságú elem, aminek szintjét a szervezetünk remekül szabályozza.

Ha táplálkozásunkkal kevesebb koleszterint viszünk be, akkor megemelkedik a belső  koleszterinszintézis (új molekula összeállítása).
Viszont ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk ilyen élelmiszereket, akkor a májunk is kevesebbet fog termelni.

 

 Tehát az étkezéssel bevitt koleszterinnek nincs akkora hatása a vér koleszterin szintjére mint gondolnánk.


Az egészben mégis kulcsfontosságú szerepe van a táplálkozásunknak.

Nagy mennyiségű  feldolgozott, cukros, növényi olajokban gazdag ételek fogyasztása  károsítja az LDL koleszterined (oxidálódik),  így az  szervezetben  gyulladások kialakulásához , plakk-képződéshez vezethet.

 

Tehát sokkal fontosabb lenne például a napraforgóolajjal készült, feldolgozott, cukros élelmiszereknek a kiiktatása az étrendünkből a tojás és májfélék helyett.

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában