Zsírszegény termékeket fogyasztunk, kerüljük a vajat, a tojást, a májféléket, s amint a hivatalosan kiadott irányelvektől csak egy picit is eltér valakinek koleszterinszintje, máris gyógyszert írnak fel neki és akár egy életen át szedheti a koleszterinszint csökkentőket.
Tényleg ennyire komoly veszélyt jelent a koleszterin?
Vizsgáljuk ezt meg az elejétől.
Mi is az a koleszterin?
A koleszterin olyan szerves vegyület, amely minden sejtünk membránjában (hártya), s a legtöbb szövetben megtalálható.
Testünk több fontos alkotóelemének keletkezésében is fontos szerepet játszik, például bizonyos hormonok ( ösztrogén, tesztoszteron, kortizol, aldoszteron, D-vitamin), epe, agyi szinapszisok.
A köznyelvben ismert LDL és HDL energiaszállító egységek, melyeknek az immunvédekezésünkben is fontos szerepe van.
Fontos-e kerülnünk a magas koleszterin tartalmú ételeket?
Nem!
A szervezetünkben található koleszterin körülbelül 75%-át a testünkben a máj állítja elő, és csipán 25%-át visszük be táplálék formájában e.
A koleszterin egy létfontosságú elem, aminek szintjét a szervezetünk remekül szabályozza.
Ha táplálkozásunkkal kevesebb koleszterint viszünk be, akkor megemelkedik a belső koleszterinszintézis (új molekula összeállítása).
Viszont ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk ilyen élelmiszereket, akkor a májunk is kevesebbet fog termelni.
Tehát az étkezéssel bevitt koleszterinnek nincs akkora hatása a vér koleszterin szintjére mint gondolnánk.
Az egészben mégis kulcsfontosságú szerepe van a táplálkozásunknak.
Nagy mennyiségű feldolgozott, cukros, növényi olajokban gazdag ételek fogyasztása károsítja az LDL koleszterined (oxidálódik), így az szervezetben gyulladások kialakulásához , plakk-képződéshez vezethet.
Tehát sokkal fontosabb lenne például a napraforgóolajjal készült, feldolgozott, cukros élelmiszereknek a kiiktatása az étrendünkből a tojás és májfélék helyett.