Éhség elleni pirulák? Kukába velük!

ehseg elleni pirulak

Kukába az éhség elleni pirulákkal!

Fogyókúrázásba kezdő emberek egyik gyakori problémája, hogy megeszik az általuk megfelelőnek vélt, kis csecsemő adagos mindenmentes fogásukat, s étkezés után ugyan úgy mardossa őket az éhség, elmarad a jóllakottságérzet.

Megoldásképp ilyenkor drogériákban, bioboltokban kapható mindenféle piruláért nyúlnak, amik állítólag fokozzák a teltségérzetet vagy elnyomják az éhségérzetet.

Természetesen NEM ez a megoldás!

 

Elsőnek értsük is meg, hogyan is működik a szervezetünk.

 Kétféle hormonról lesz fontos beszélnünk, a leptinről és a ghrelinről.

A leptin a jóllakottságért felelős hormon, segítségével érezzük azt, hogy eleget ettünk, a ghrelin pedig az éhségérzetért felelős, megjön tőle az étvágyunk. Ezek megfelelő mennyisége, optimális működése szükséges ahhoz elegendőt együnk, azaz se túl sokat, se túl keveset.

A leptin és a ghrelin kölcsönösen csökkentik egymás termelését. Az éhezéses ditéták tehát pont, hogy azt érik el, hogy a ghrelin szintje, azaz az éhségérzet nő, s párhuzamosan a leptin, azaz a jóllakottságérzetért felelős hormon szintje csökken.

Ennek a szenvedésnek hosszútávon bizony egyáltalán nem lesz sikere, előbb utóbb nem fogunk tudni ellenállni a hűtőszekrényben rejlő finomságok csábításának.

Másik érdekesség, hogy a leptint a zsírsejtek termelik így túlsúly esetén a testünk hosszú ideig túl sok leptint termel. Ez viszont egyáltalán nem jót jelent! Sőt, ez egy kellemetlen problémához, az úgynevezett leptinrezisztenciához vezet.

Tehát, ha valaki túlsúlyos, akkor nem kapja meg azt a jelet a leptintől, hogy eleget evett. Ez egy ördögi körhöz vezet, hiszen nem érzi, hogy sokat evett, tehát még többet fog enni, amitől pedig még jobban elhízik. 

ehseg elleni pirulak

Nem kell éheznünk!

Tehát láthatjuk, hogy az éhség és jóllakottság összetettebb annál, minthogy egy gyógynövényes pirulával befolyásoljuk azt. De amit még fontosabb megértenünk, hogy egy megfelelő diétában, a sikeres fogyáshoz nem kell éheznünk!

Ha folyamatosan túl keveset eszünk, azzal pont, hogy egy paradox helyzetbe kerülünk, s idővel olyan hormonális változások mennek végbe a testünkben, melyek megakadályozzák a fogyásunk, fokozzák a hízásra való hajlamot (pajzsmirigyproblémák, magas kortizol). Ez nem megoldás!

Egy megfelelően összeállított diéta során, ha elegendőt eszünk, tápanyagdús élelmiszereket fogyasztunk, helyreállítjuk szervezetünk hormonegyensúlyát, figyelünk az elegendő testmozgásra, akkor nem kell tőle félnünk, hogy a makacs zsírpárnák tovább ragaszkodnának hozzánk.

ehseg elleni pirulak

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában