Egyél kevesebbet és fogyni fogsz! Vagy mégsem?

Tedd a szívedre a kezed. Hányszor hallottad, hogy kevesebbet kell enni, mint amennyit elégetsz és akkor fogyni fogsz? És hányszor próbálkoztál ezzel? Hányszor vált be és hányszor híztál vissza? Jobban belegondolva a kérdésben már megvan a válasz. Ha többször próbáltad, akkor nagy valószínűséggel nem volt sikeres a módszer számodra. Hidd el rengetegen beleestünk ebbe a hibába és nagyon sok embert terelt rossz irányba ez az elmélet.  A fogyni vágyók és a tanácsadók nagy része egyaránt teljes bizonyossággal állítja, hogy az álomalak eléréséhez ez az egyetlen és legfontosabb lépés.

Na de miért is nem annyira helytálló ez az állítás?

  1. Az első és legfontosabb tény amire tudunk támaszkodni az, hogy amint csökkented a napi kalóriabeviteled, úgy lassul vele együtt az anyagcseréd is.
    Bizony ez azt jelenti, hogy egyre nehezebb lesz elérned azt a bizonyos kalória deficitet, hiába is koplalsz. Ráadásul még egy jó adag hormonális zavart is összegyűjthetsz magadnak ha a csökkent kalóriabevitellel kéz a kézben jár az elégtelen vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitel is.

  1. Lehetetlen pontosan meghatározni a napi kalóriafelhasználásod. Mindenkinek egyedi az anyagcsere gyorsasága. Ebből fakadóan a számítások, amivel lehet dolgozni ezen módszer keretein belül nem lehetnek elég pontosak ahhoz, hogy meghatározzuk személy szerint mennyi az átlag kalóriafelhasználásunk. Azonban tegyük fel, hogy valami csoda folytán sikerül az alapot az egész pontosan meghatározni. Mi a helyzet a napi változó aktivitással? Mindig ugyanannyit sétálunk, pakoljuk a cuccokat otthon vagy a munkában. Mi történik ha lekéssük a buszt és sétálni kell, nagytakarítást kell tartani? Vagy éppen ellenkezőleg, mi van, ha egyik nap lusták vagyunk és ki sem mászunk az ágyból? A kis eltérés is számít, később kifejtem miért.
  1. Lehetetlen pontosan meghatározni a kalóriabevitelünk. Tudom, hogy hangosan felkiáltott a hang a fejedben, hogy na de a kalóriaszámoló app-ok? Sajnos az sem elég pontos, csupán körülbelüli érték lehet. Mi a helyzet a sülési veszteséggel, az esetleges változó tápanyag tartalommal? Mi történik ha becsúszik plusz falat kaja vagy éppen kimarad? Nem életszerű, hogy minden egyes nap ugyan annyit együnk pontosan. Az előbb említett pontban említettem, hogy a kis eltérés is számít. Nézzük meg ezt közelebbről.

 

Mekkora lehet napi 20 kalória jelentősége?
 

Játszunk el a gondolattal, hogy nem fogyni akarunk, hanem ezúttal hízni. Tegyük fel , hogy 25 kiló zsírt szeretnénk felszedni. Nem rohanunk, úgyhogy adunk erre 25 évet magunknak. Ez évi plusz 1kg zsírt jelent. Mennyi kalóriával kell többet ennünk, amit nem tud már felhasználni a testünk, hanem elraktároz a zsírszövetekben? Napi 20 kalóriát. Csupán napi 20 kalória. Ez egy marék ételt jelent a legtöbb esetben és a napi ajánlott kalória bevitel körülbelül 1%-a. Napi 20 kalória, kicsit több mint évi 7000 kalória. Ez 1kg zsírnak felel meg.

 

Amennyiben igaz a kalória számolás elve ez kettő dolgot jelent. Az egyik, hogy napi 20 kalóriával többet kell ennünk, hogy évi 1kg zsírt veszítsünk. A második pedig, hogy ha fogyni szeretnénk évi 1kg-t akkor csupán ennyivel kevesebbet kell ennünk.

 

Ha ez igaz és valami csodálatos véletlen folytán pontosan ki tudjuk számítani mennyi kalóriát égetünk el és mennyit viszünk be akkor miért van olyan ember aki alig eszik mégsem tud fogyni és miért van olyan ember, aki annyit eszik, mint kettő másik és mégsem hízik el?

 

Mivel jár egy ilyen diéta?

Kezdetben sikerül megszabadulnod pár kilótól, azonban egy idő után stagnálni kezd a fogyásod. Ezért úgy döntesz tovább csökkented a kalóriákat.  Ezzel elindulsz egy olyan úton, ahol egyre mélyebbre kezded magad ásni hormonálisan és lendületet veszel az egyre lassabb anyagcsere irányába.

 

Folyamatosan éhes vagy. A folyamatosan magasan lévő ghrelin (ettől a hormontól vagy éhes) szinted miatt, nem laksz jól. Innen is látszik, hogy milyen szinten tudjuk befolyásolni a homronális állapotunk a kalóriabevitellel (is). Fontos megjegyeznünk, hogy amint egy hormon borul, könnyen követheti a többi. És ha nincs gyökeres változás, sajnos fogja is.

 

Egész nap fáradt vagy. Esetleg ingerült is, amit a párod vagy akár az egész környezeted nehezen visel. Nem tudsz olyan jól teljesíteni sem az edzéseken, sem munkahelyeden. Ezért még ideges is lehetsz magadra, ami plusz érzelmi stresszt ró rád, ami újabb terhet jelenthet a HPA (stressz) – tengelyednek. Ez a nők esetében nagyon érzékeny terület, hiszen ennek következtében még nehezebb lesz a fogyás.

 

Ezek után egyre jobban és komplexebben borul fel a hormonális állapotod. Megfelelő mennyiségű és minőségű mikrotápanyagok (vitamin, ásványianyag, nyomelem) hiányában a szervezet hormonális egyensúlya felborul és ez egyre több, később egyre komolyabb problémát von maga után.

Tehát láthatjuk, hogy az ész nélküli kalóriacsökkentés nem megoldás, sőt rossz irányba tereli a figyelmünk. Sokkal fontosabb dolgokra kell figyelnünk, hogy sikerrel járjunk.

Mi lehet a végső megoldás?

 

Fontos megjegyeznünk, hogy:

 

Nem akkor leszel egészséges ha lefogysz, hanem akkor fogsz lefogyni, ha egészséges leszel.

 

Ezért az elsődleges feladatunk a tartós fogyáshoz a testünk és hormonrendszerünk egészséges működésének helyreállítása. Csak egy egészséges, optimálisan működő szervezet képes rá, hogy tartósan zsírt veszítsen hiányállapotok nélkül és hosszú távon könnyedén meg is tartsa azt.

Magas tápanyagtartalmú élelmiszereket kell fogyasztanunk melyek nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra jól hasznosítható, fontos mikrotápanyagokat (vitamin, ásványianyag, nyomelem). Ezek táplálják a testünket, fokozzák a jóllakottságérzetet, segítik hormonrendszerünk optimális működését.

 

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában