Bélflóra regenerálás a fogyásért

Avagy mik azok a pre-, és probiotikumok?

Egy korábbi cikkben megvitattuk, hogy milyen fontos szerepe  van a fogyásban, az életmódváltásunk sikerében a bélflóránk egészségének. https://grindfit.hu/az-elhizas-oka-a-belekben-lakozik/

Ebben a részben pedig ehhez kapcsolódóan a pre- és probiotikumokról esik kicsit szó. Sokak fejében az a téves információ van, hogy ez a  két fogalom egy és ugyanaz, s gyakori, hogy az emberek nem csak a jelentésükkel, de  funkciójukkal sincsenek teljesen tisztában. 

 

probiotikumok

Azon mikroorganizmusok, melyek a vékony- és vastagbelünket lakják (egészséges körülmények között) és szimbiózisban élnek velünk. A probiotikus baktériumok megakadályozzák a gombák, káros baktériumok elszaporodását, szabályozzák a méreganyagok kiürülését, fokozzák egyes immunglobulinok termelődését, mérséklik a gyulladásokat , erősítik az immunrendszert , fertőzések esetén növelik az antitestek számát.

Ha valaki  gyakran alkalmaz antibiotikum kúrákat, vagy nem megfelelően táplálkozik, akkor ezeknek a jótékony baktériumoknak a száma sajnos nagy mértékben lecsökken. Gyulladáskeltő élelmiszerek, cukor, nagy mennyiségű édesítőszer, feldolgozott ételek fogyasztásával, dohányzással, alkohollal , stresszel mind hozzájárulunk további pusztulásukhoz.

Kereskedelmi forgalomba hozva épp ezért számos probiotikum készítménnyel találkozhatunk, azonban sajnos ezek nagy százalékának nem sok haszna van.
Az egészséges emberi bélflórában közel 1000 barátságos mikroorganizmus él, azonban ezen probiotikumot tartalmazó termékeknek nagy része csupán egy-két általánosan elterjed baktériumtörzset tartalmaz!!   Ezek a tej emésztésében és hasmenés kezelésében segítséget nyújthatnak, de értelemszerűen ez a teljes a bélflóra regenerálásához nem ideálisak.

A megoldás erre a problémára szintén a táplálkozásban rejlik. Fogyasszunk probiotikus baktérium törzseket tartalmazó élelmiszereket a mikrobiom egészségéért!

Fogyasszunk minél több fermentált (erjesztett) élelmiszert! Ide tartozik a savanyú káposzta, kovászos uborka, kimchi, kombucha, natto, tempeh. Ezek egyedi ízvilágukat a különböző baktérium-és élesztőfajoknak köszönhetik. Bejutva a bélrendszerbe megtapadnak, szaporodnak , s hozzájárulnak az egészségünkhöz.
Ide tartozó probiotikus élelmiszer lehet még például a házi kovászos kenyér is.

probiotics

prebiotikumok

Olyan növényi rostok, melyeket a szervezet nem tud megemészteni, de  segítik a jótékony bélbaktériumok növekedését. Tehát a prebiotikus rostok  a “jó” baktériumok táplálékai.

Erjesztésük során rövid szénláncú zsírsavakat hoznak létre, ilyen például butirát (vajsav), melynek többek közt gyulladáscsökkentő hatása van,  enyhíti a székrekedést, hozzájárul az elhízás megelőzéséhez.

Fontos kihangsúlyozni, hogy itt vízben oldódó rostokról van szó! A vízben nem oldható rostok ugyanis nem táplálják a baktériumokat, sőt emésztőrendszeri problémák, érzékeny belek esetén akár ronthatnak is a kialakult helyzeten. Megfelelőek viszont: a frukto-oligoszacharidok (FOS), inulin, galakto-oligoszacharidok (GOS), oligofruktóz, és a rezisztens keményítő is.

Néhány prebiotikus élelmiszer:  hagymafélék, főzőbanán,  tápióka, csicsóka, cikória, spárga, édesburgonya, hűtött rizs.

Azonban  az egyéni eltérések mellett nem szabad szó nélkül elmenni!
Bizonyos emésztőrendszeri érintettségek esetén, vannak prebiotikumok melyek akár károsak is lehetnek! Ennek jelző tünete lehet például a puffadás, hasmenés, fokozott bélgázok.

Egészséges emésztés esetén viszont továbbra is jótékony hatásúak, s fontos az étkezéseink szerves részévé tenni őket!

prebiotics

 

Ha nem tudod eldönteni, hogy számodra mi lenne a megfelelő, bélflórád regenerálásban segítségedre lehetünk. Keress minket bátran!

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában