Kezdő diétázók körében elterjedt tévhit, hogy ha fogyni szeretnének minimalizálniuk kell zsírfogyasztásukat. Sőt egyesek a végletekig is elmennek a hőn áhított cél érdekében és a napi zsírbevitelüket szinte a nullával teszik egyenlővé.
Azonban ezzel többet árthatnak, mint segítenek…
Megfelelő minőségű és mennyiségű zsírbevitel nélkül a szervezetünk nem képes optimálisan működni.
-zsírban oldódó vitaminok nem tudnak felszívódni
– hiányállapotok alakulhatnak ki
– hormonrendszerünk egyensúlya felbomlik
Mindez dominóként további problémákat hoz maga után melyek megakadályozzák fogyásunk sikerét. Mert ne feledjük, hogy a fogyás és a hízás is egyaránt hormonális folyamat!
-
Akkor nyugodtan fogyaszthatunk bármilyen zsiradékot nagy mennyiségben?
Azért ez közel sem így van. A megfelelő minőségre kulcsfontosságú odafigyelni!
Mit értünk megfelelő minőség alatt?A tipikus nyugati étrend egyik nagy problémája, hogy nagy mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat, valamint omega-6 zsírsavakat:
Transzzsírok:
Az egyik leginkább egészségkárosító anyagok közé tartoznak. Túlzott fogyasztásuk kimutatottan növeli a szív-érrendszeri betegségek, agyvérzés, hasi elhízás, gyulladások, inzulinrezisztencia és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Tehát amit a diétázók jól tudnak, a transzzsírokat igenis fontos kiiktatni étkezésinkből!
Magas transzzsírsav tartalmú élelmiszerek például: különféle margarinok, mártások, szószok, vajas pattogatott kukorica, kávéfehérítő, bevonós cukrászsütemények, gyorséttermi ételek.
Omega-6 zsírsavak:
Habár eszenciális zsírsavak közé tartoznak, a szervezetünk optimális működéséhez szükségünk van rájuk, azonban fontos a mennyiségre figyelni, hiszen nagy mennyiségben számos komoly egészségkárosító hatással rendelkeznek, gyulladáskeltő hatásúak.Ha hízol, vizesedsz, indokolatlanul fáradtnak érzed magad, emésztési problémáid, ízületi fájdalmaid vannak, ekcémás a bőröd stb. mindnek akár lehet az oka az, hogy nem megfelelően táplálkozol és emiatt gyulladás van a szervezetben.
Magas omega-6 tartalmú élelmiszerek például: tökmagolaj, kukoricaolaj, disznózsír, repceolaj, napraforgó-olaj, földimogyoró, szója-olaj. Jobb, ha mindent kerülöd a mindennapjaid során.
Ezzel szemben mega-3 zsírsavak legfontosabb táplálkozásbiológiai szerepe a gyulladáscsökkentő hatásuk.
Emellett fokozzák az inzulinérzékenységet, csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét, valamint ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.
Az omega-3 zsírsavakon belül viszont érdemes különbséget tenni.
Három fő fajtája:
– DHA (dokozahexaénsav)
– EPA (eikozapentaénsav)
– ALA (alfa-linolénsav)
Ahogy egy korábbi cikkünkben kifejtettük, nem mindegy, hogy az omega-3 bevitelünket melyik formával biztosítjuk. (link: chia mag lenmag omega3-as blog)
Mire kell tehát még odafigyelni?
A megfelelő omega-3, omega-6 arányra!
Fontos odafigyelnünk arra, hogy a bevitt zsírok arányára megfelelő legyen!
Az ideális omega-3: omega-6 arány 1:3-hoz, de ne legyen nagyobb 1:6-nál.
A manapság rendkívül divatos növényi olajoknak, mint például a szőlőmagolaj, búzacsíraolaj, szójaolaj nem megfelelő a zsírsav összetételük.
Olyan növényi olajok közül kell válogatnunk, melyeknek nagy az omega-9 tartalma. Segítik, hogy a
zsírsav egyensúlyt kevésbé billentsük ki.
Ilyen például az extraszűz olívaolaj, mely bátran fogyasztható! Azonban arra figyeljünk, hogy csak hidegen fogyasszuk például a salátáinkra!
Tehát nem kell félnünk a zsíroktól, szükségesek az egészségünk, fogyásunk érdekében egyaránt.
Megfelelő zsírforrások lehetnek például:
– zsíros halfélék
– szűz olívaolaj, olajbogyó
– kókuszolaj
– ghee
– szabadtartású állatok zsírja
– ghee
– kókuszolaj
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22970231/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/
https://www.fasebj.org/doi/full/10.1096/fj.04-2204com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3747496/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20534874/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22110169/
https://academic.oup.com/jn/article/135/3/562/4663700
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206002435
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S241464472030004X