A zsírok elhízottá tesznek?

Kezdő diétázók körében elterjedt tévhit, hogy ha fogyni szeretnének minimalizálniuk kell zsírfogyasztásukat. Sőt egyesek a végletekig is elmennek a hőn áhított cél érdekében és a napi zsírbevitelüket szinte a nullával teszik egyenlővé.

Azonban ezzel többet árthatnak, mint segítenek…

 

Megfelelő minőségű és mennyiségű zsírbevitel nélkül a szervezetünk nem képes optimálisan működni.
 
 -zsírban oldódó vitaminok nem tudnak felszívódni
– hiányállapotok alakulhatnak ki
– hormonrendszerünk egyensúlya felbomlik

 

Mindez dominóként további problémákat hoz maga után melyek megakadályozzák fogyásunk sikerét. Mert ne feledjük, hogy a fogyás és a hízás is egyaránt hormonális folyamat!

  • Akkor nyugodtan fogyaszthatunk bármilyen zsiradékot nagy mennyiségben?
    Azért ez közel sem így van. A megfelelő minőségre kulcsfontosságú odafigyelni!

    Mit értünk megfelelő minőség alatt?

     

    A tipikus nyugati étrend egyik nagy problémája, hogy nagy mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat, valamint omega-6 zsírsavakat:

    Transzzsírok:

    Az egyik leginkább egészségkárosító anyagok közé tartoznak. Túlzott fogyasztásuk kimutatottan növeli a szív-érrendszeri betegségek, agyvérzés, hasi elhízás, gyulladások, inzulinrezisztencia és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

     

    Tehát amit a diétázók jól tudnak, a transzzsírokat igenis fontos kiiktatni étkezésinkből!

    Magas transzzsírsav tartalmú élelmiszerek például: különféle margarinok, mártások, szószok, vajas pattogatott kukorica, kávéfehérítő, bevonós cukrászsütemények, gyorséttermi ételek.

    Omega-6 zsírsavak:


    Habár eszenciális zsírsavak közé tartoznak, a szervezetünk optimális működéséhez szükségünk van rájuk, azonban fontos a mennyiségre figyelni, hiszen nagy mennyiségben számos komoly egészségkárosító hatással rendelkeznek, gyulladáskeltő hatásúak.

    Ha hízol, vizesedsz, indokolatlanul fáradtnak érzed magad, emésztési problémáid, ízületi fájdalmaid vannak, ekcémás a bőröd stb.  mindnek akár lehet az oka az, hogy nem megfelelően táplálkozol és emiatt gyulladás van a szervezetben.

    Magas omega-6 tartalmú élelmiszerek például: tökmagolaj, kukoricaolaj, disznózsír, repceolaj, napraforgó-olaj, földimogyoró, szója-olaj. Jobb, ha mindent kerülöd a mindennapjaid során.

Ezzel szemben mega-3 zsírsavak legfontosabb táplálkozásbiológiai szerepe a gyulladáscsökkentő hatásuk.

Emellett fokozzák az inzulinérzékenységet, csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét, valamint ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.

 

Az omega-3 zsírsavakon belül viszont érdemes különbséget tenni.

Három fő fajtája:
– DHA (dokozahexaénsav)
– EPA (eikozapentaénsav)
– ALA (alfa-linolénsav)

Ahogy egy korábbi cikkünkben kifejtettük, nem mindegy, hogy az omega-3 bevitelünket melyik formával biztosítjuk. (link: chia mag lenmag omega3-as blog)

Mire kell tehát még odafigyelni?


A megfelelő omega-3, omega-6 arányra!


Fontos odafigyelnünk arra, hogy a bevitt zsírok arányára megfelelő legyen!


Az ideális omega-3: omega-6 arány 1:3-hoz, de ne legyen nagyobb 1:6-nál.


A manapság rendkívül divatos növényi olajoknak, mint például a szőlőmagolaj, búzacsíraolaj, szójaolaj nem megfelelő a zsírsav összetételük.


Olyan növényi olajok közül kell válogatnunk, melyeknek nagy az omega-9 tartalma. Segítik, hogy a
zsírsav egyensúlyt kevésbé billentsük ki.

Ilyen például az extraszűz olívaolaj, mely bátran fogyasztható! Azonban arra figyeljünk, hogy csak hidegen fogyasszuk például a salátáinkra!

Tehát nem kell félnünk a zsíroktól, szükségesek az egészségünk, fogyásunk érdekében egyaránt.

Megfelelő zsírforrások lehetnek például:
– zsíros halfélék
– szűz olívaolaj, olajbogyó
– kókuszolaj
– ghee

– szabadtartású állatok zsírja
– ghee
– kókuszolaj

Források

Forráslista megtekintése

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cikkek hasonló témában