A tejfogyasztás ellen

A tejfogyasztás ellen

Életmódváltás alkalmával, az egyik legnehezebb dolog amiről az embernek le kell mondania, a tej. Napi táplálkozásunk szerves részévé vált, az orvosoktól is csak azt halljuk, hogy sok tejterméket kell fogyasztanunk mert remek kalciumforrás, valamint a reggeli kis kávét is elképzelhetetlennek tartják sokan enélkül.

Akkor most szabad inni tejet vagy sem?


Egyre több kutatás egyértelmű választ ad erre, hogy jobb lenne kerülnünk a tejtermékek rendszeres fogyasztását.

Lássunk pár érvet röviden :

 • Bár a glikémiás indexe viszonylag alacsony, azonban inzulin indexe magas. Tehát jelentős mennyiségű inzulintermelésre készteti a hasnyálmirigyet.  Így nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.
 • Az gyakori fogyasztása miatt kiváltott folyamatosan magas inzulinszint  hyperinzulinaemiához vezethet, melynek következménye a vér zsírösszetételének kedvezőtlen változása. Ez az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos folyamatokat indít be, amelyek az erek beszűküléséhez, atherosclerosis-hoz, végül infarktushoz vagy stroke-hoz vezethetnek. Valamint a gyulladásos folyamatok  konkrétan az arcon, a testen is megjelenhetnek aknék formájában. Gondoljunk csak bele, hogy jópár testépítőnek, kik nagy mennyiségben fogyasztanak tejsavó fehérjét, milyen szép számban díszelegnek gyulladt pattanások a hátaikon.

 

 • A magyar lakosság 40-42%-a genetikailag tejcukorérzékeny. Sokan nem is tudjak,  hogy emésztőrendszeri problémáiknak ez a rejtett oka.
 • A tejben nagy mennyiségben található Inzulinszerű Növekedési Hormon (itt az IGF-1ről lesz szó), amely értelemszerűen ahhoz szükséges, hogy a kis bociból minél rövidebb idő alatt nagy, kifejlett tehén legyen. Emberi szervezetben a külső forrásból nagy mennyiségben bevitt  IGF fokozott sejtosztódáshoz, sejttúlburjánzáshoz vezet, így igazoltan fokozza a rák kockázatát, tumorok növekedését.
 • Jelentős a D-galaktóz tartalma. Az állatvizsgálatok igazolták, hogy még a kis mennyiségű D-galaktóz tartós fogyasztása is negatív hatással van az egészségre: előmozdítja az öregedést, megrövidíti az élettartamot.
 • A tehéntejnek magas a xantin oxidáz tartalma. “A xantin oxidáz kémiai károsodást okoz az erek falában, plazmatartalomként lerakódva az artériákban és a szív szövetében.”
  dr. A. M. Thrash
 • A tejtermékek nyákképzőként viselkednek a nyálkahártyán. Ezen a baktériumok is kiválóan eltudnak szaporodni, valamint ez a nyákképződés gátolja sok vitamin és ásványi anyag felszívódását. Például: vas, cink. Sokaknál a hajhullást vagy a krónikus fáradtságot kiváltó okot is a nagy mennyiségű tejtermék fogyasztással lehet összefüggésbe hozni.
 • A  nagy mennyiségű tejfogyasztás nem csak, hogy nem csökkenti az osteoporozis (csontritkulás) kialakulásának esélyét, hanem még növeli is a csonttörések kockázatát. A tehéntej ugyanis “savasít”, csökkenti a vér pH-értékét, ennek hatására pedig a kalcium kioldódik a csontokból.  Tehát a tejben lévő  a közhiedelmekkel ellentétben NEM a legmegfelelőbb kálcium forrás.

 

 • Az IGF-en kívül a tej tartalmaz még luteotrop hormont, egyéb női nemi hormonokat, növényvédő szereket (a takarmányból), és antibiotikumokat is. Ezek következtében magas prolaktin szint alakulhat ki a szervezetben, mely a teljes hormonrendszer (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy) működését megzavarhatja. Ösztrogén dominanciát okozhat, valamint a férfiaknál csökkent hímivarsejt számot, relatív tesztoszteronhiányt.
 • A tejben található kazein a szervezetben lebomlása során kazomorfinokat termel. A kazomorfin egyfajta opioid. Amellett, hogy hisztamint szabadít fel, s ezen anyagok miatt is felelős a gyulladásos folyamatok, aknék kialakulásáért, a kazomorfin kötődik az agy opiátreceptoraihoz, ezáltal nyugtató hatású, s  függőséget okozhat.

Érdemes lenne átgondolni, hogy az a bögre tejeskávé tényleg feltétlen fontos-e a napunk megindításához!

Felhasznált hivatkozások:

https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11566656

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325471/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-5491.2005.01537.x

https://europepmc.org/article/med/17083856

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962207024024

Források

Forráslista megtekintése

Cikkek hasonló témában